EDUH-NILS … de webpagina voor onderwijs

(Educational and haematological network with information, lessons and support)

Ons klasgenootje is ziek …

Hanneke zag er al een tijdje niet zo goed uit. Ze was bleek en erg moe. Soms viel ze tijdens de les van meester Gert gewoon in slaap. In het begin lachten we ermee, we dachten dat Hanneke gewoon te laat was gaan slapen en daardoor haar ogen niet kon openhouden. Maar toen het regelmatig gebeurde, heeft meester Gert haar mama aangesproken en zijn ongerustheid hierover meegegeven. Blijkbaar was Hanneke thuis ook moe en futloos. Ze viel in slaap bij de televisie, ’s ochtends kreeg mama haar niet wakker en spelen wou ze ook al niet. Een bezoek aan de dokter was dan ook echt wel nodig!

Enkele dagen nadien kregen we verschrikkelijk nieuws in de klas.

Meester Gert vertelde ons met trillende lippen en tranen in de ogen dat Hanneke heel ziek was. De dokter had haar bloed onderzocht en gezien dat er iets niet in orde was. Hanneke heeft leukemie. Dit is een soort kanker.

Bij het horen van dit nieuws begonnen heel wat vriendjes en vriendinnetjes te wenen. En dan kwamen de vragen …

Kanker, leukemie, wat is dat?

Zal Hanneke nog genezen?

Gaat Hanneke dood?

Zal ze lang niet naar school komen?

Ligt Hanneke nu in het ziekenhuis?

Geen gemakkelijke vragen voor meester Gert, die natuurlijk geen dokter is!

Vzw SuperNils wil leerkrachten een beetje helpen bij dergelijke moeilijke gebeurtenissen in de klas. Je kan klikken op één van de onderstaande knoppen, om meer te weten te komen.

Wie is SuperNils en wat doet deze organisatie allemaal? Klik op ons logo hiernaast en ontdek alles!

SuperNils informeert je over deze ziekte en over de organisaties waar je terecht kan met je vragen. Klik op de tekening hiernaast en ga naar de info-pagina. Daar krijg je (leerkracht!) tekst en uitleg, is er een link naar de podcast met professor Dr. Tessa Kerre (onze medische adviseur), kan je een motion-comic bekijken die je samen met de leerlingen kan doorlopen en vind je verschillende brochures en linken naar websites met informatie en informatieve en interactieve sessies over de ziekte. Ook de contactgegevens van lotgenoten-verenigingen kregen hier een plaats.

Klik op de tekening hiernaast, als je mogelijke lesactiviteiten wil bekijken. Ze werden aangeleverd door leerkrachten en aan een kwaliteitscontrole onderworpen door onze voorzitter (zelf onderwijzer geweest) en/of de onderwijscoördinator (jonge beloftevolle leerkracht). We geven ook een aantal linken mee naar bestaande en zeer kwaliteitsvolle materialen en websites. Ze werden ons aangereikt door grote organisaties en bedrijven, zoals Kom op Tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, maar ook universitaire ziekenhuizen en ziekenhuisscholen.

SuperNils schreef een verhaal voor kinderen. Illustraties zijn van Leona Koninckx. Maak er een mooi voorlees-moment van in de klas of voor het slapen gaan.

Wil je met de klas een activiteit organiseren, om SuperNils of een ziek vriendje te ondersteunen? Op deze pagina (klik op de prent hiernaast) vind je een aantal voorbeelden ter inspiratie. We zullen ze zeker aanvullen, als jullie nog andere acties organiseren.

Veel succes en plezier, en alvast bedankt voor de steun!

Omgaan met rouw en (levend) verlies …

De wetenschap heeft al veel bereikt in het onderzoek naar de behandeling en genezing van ernstige ziektes, zoals kanker. Veel mensen genezen dan ook van zo’n ziekte en kunnen hun leven terug opnemen.

Soms loopt het echter ook slecht af en komt de patiënt te overlijden. Een dierbare verliezen, is nooit prettig en heeft altijd een impact op het leven van zij die achterblijven. Of het nu om een ouder persoon gaat of om een jong iemand, of het nu om een ouder gaat, een goede vriend of je kind … Altijd zullen er rouwenden achterblijven, mensen die hun verdriet een plaatsje moeten geven en het leven terug moeten oppakken.

Mogelijk krijgen kinderen ook te horen dat ze ernstig ziek zijn of dat één van hun dierbare familieleden heel ziek is. Ook dan gaan ze door een rouwproces (“levend verlies”) en hebben ze hulp nodig om deze boodschap te verwerken.

Als leerkracht, ouder, opvoeder kan je een kind daarbij zeker helpen. Klik op de prent hiernaast en bezoek de websites van enkele organisaties die bezig zijn met rouwverwerking.

Visits: 1988