EDUH-NILS … de webpagina voor onderwijs

(Educational and haematological network with information, lessons and support)

Nog even geduld a.u.b.

We werken eraan!

Ons klasgenootje is ziek …

Hanneke zag er al een tijdje niet zo goed uit. Ze was bleek en erg moe. Soms viel ze tijdens de les van meester Gert gewoon in slaap. In het begin lachten we ermee, we dachten dat Hanneke gewoon te laat was gaan slapen en daardoor haar ogen niet kon openhouden. Maar toen het regelmatig gebeurde, heeft meester Gert haar mama aangesproken en zijn ongerustheid hierover meegegeven. Blijkbaar was Hanneke thuis ook moe en futloos. Ze viel in slaap bij de televisie, ‘s ochtends kreeg mama haar niet wakker en spelen wou ze ook al niet. Een bezoek aan de dokter was dan ook echt wel nodig!

Enkele dagen nadien kregen we verschrikkelijk nieuws in de klas.

Meester Gert vertelde ons met trillende lippen en tranen in de ogen dat Hanneke heel ziek was. De dokter had haar bloed onderzocht en gezien dat er iets niet in orde was. Hanneke heeft leukemie. Dit is een soort kanker.

Bij het horen van dit nieuws begonnen heel wat vriendjes en vriendinnetjes te wenen. En dan kwamen de vragen …

Kanker, leukemie, wat is dat?

Zal Hanneke nog genezen?

Gaat Hanneke dood?

Zal ze lang niet naar school komen?

Ligt Hanneke nu in het ziekenhuis?

Geen gemakkelijke vragen voor meester Gert, die natuurlijk geen dokter is!

Vzw SuperNils wil leerkrachten een beetje helpen bij dergelijke moeilijke gebeurtenissen in de klas. Je kan klikken op één van de onderstaande knoppen, om meer te weten te komen.

Wie is SuperNils en wat doet deze organisatie allemaal? Klik op ons logo hiernaast en ontdek alles!

SuperNils informeert je over deze ziekte. Klik op de tekening hiernaast en ga naar de info-pagina. Daar krijg je (leerkracht!) tekst en uitleg van professor Dr. Tessa Kerre (Topdokter en lid van onze raad van bestuur) en kan je een motion-comic bekijken die je samen met de leerlingen kan doorlopen.

Klik binnenkort op de prent hiernaast en bekijk de webinar die we speciaal voor leerkrachten hebben laten maken. Je krijgt er uitleg en ondersteuning om te leren omgaan met een kind met kanker in de klas. Momenteel werkt de link nog niet, omdat we nog in onderhandeling zijn met een extern bedrijf, om dit te realiseren.

Klik op de tekening hiernaast, als je mogelijke lesjes wil bekijken. Ze werden aangeleverd door leerkrachten en aan een kwaliteitscontrole onderworpen door onze voorzitter (zelf onderwijzer geweest) en/of de onderwijscoördinator (jonge beloftevolle leerkracht).

SuperNils schreef een verhaal voor kinderen. Illustraties zijn van Leona Koninckx. Maak er een mooi voorlees-moment van in de klas of voor het slapen gaan.

Wil je met de klas een activiteit organiseren, om SuperNils te ondersteunen? Op deze pagina (klik op de prent hiernaast) vind je een aantal voorbeelden ter inspiratie. We zullen ze zeker aanvullen, als jullie nog andere acties organiseren.

Veel succes en plezier, en alvast bedankt voor de steun!

Visits: 375