Kunstproject

Samenwerking vzw SuperNils en vzw LukiArt

Vzw SuperNils zoekt permanent naar nieuwe initiatieven, waarmee ze hun doelstellingen dieper en breder kunnen uitwerken.

Toen vzw LukiArt uit Sint-Martens-Latem hun pad kruiste, begonnen de ideeën langs beide kanten dan ook te borrelen. LukiArt is een vzw die als goede doel heeft gekozen voor “Kunst op maat van het zieke kind”. Zo sluiten ze natuurlijk prima aan bij twee van onze doelstellingen (ondersteuning van patiënten met leukemie (D1) en ondersteuning van leerkrachten die worden geconfronteerd met kanker in de klas (D3)).

Ondertussen zijn de ideeën al flink gerijpt en kregen ze een mooie uitvoering. Alle activiteiten passen binnen het thema “KUNSTBELEVING”.

Activiteit 1:

In de goodiebags die de kinderen van de afdelingen hematologie/oncologie ontvangen zit vanaf nu (november 2021) ook een doosje met materialen van LuKiArt vzw. Via een filmpje (de QR-code voor het filmpje zit in het doosje) krijgen de kinderen de nodige uitleg en inspiratie, gegeven door kunstenaars van LuKiArt vzw zelf. Bedoeling is een talisman te kunstelen (ja ja, niet knutselen!), die daarna aan het bed kan worden opgehangen. Uit deze geluksbrenger halen de kinderen dan de nodige kracht om te blijven vechten tegen hun ziekte. Bovendien kunnen ouders, vrienden en familie allerlei zaken aan de talisman ophangen, om hem nog extra kracht te geven.

Op de foto alvast één van de gekunstelde geluksbrengers. Mooi toch?

Activiteit 2, in samenwerking met Pfizer “het SuperNils-schetsatelier” :

Ook voor de volwassenen (maar ook kinderen mogen deelnemen!) gaan we KUNST aanbieden als ontspanning en helende kracht om te genezen. Patiënten van de afdeling onco-hematologie kunnen een pakketje met tekenmateriaal aanvragen, ofwel in het ziekenhuis zelf ofwel via de Pfizer-link hieronder. Het materiaal kan gratis worden aangeboden, dankzij een mooie sponsoring van Pfizer. Druk dus snel op de knop hieronder en vul je gegevens in (leveringen gebeuren vanaf juni 2022).

Bestel hier je tekenmateriaal

Via ondersteunende en inspirerende filmpjes van LuKiArt vzw (“Het SuperNils schetsatelier”) worden de patiënten op weg gezet, om vervolgens zelf een kunstwerk te maken. Dat kan een schilderij zijn, een tekening of iets totaal anders. Iedereen creëert waarin hij/zij zin heeft. De werken kunnen vervolgens tentoongesteld worden in de hal of de gangen van het ziekenhuis. Op die manier kunnen patiënten ook laten zien wie ze echt zijn, wat ze voelen en ervaren.

Maar daar blijft het niet bij. De mooie kunstwerken worden ook in een virtuele tentoonstellingsruimte geplaatst op de websites van vzw SuperNils en LuKiArt vzw en … bovendien krijgen ze een plaatsje in het kunstboek dat Pfizer gaat samenstellen. Ook voor flyers en brochures zullen de werken worden gebruikt. Je werk zal dus op verschillende manieren de wereld rondgaan. Mooi toch?

In het pakket tekenmateriaal dat je zal ontvangen, vind je een QR-code. Via deze code ga je naar de ondersteunende filmpjes van ons online schetsatelier. Deze filmpjes helpen je om te leren schetsen, te leren tekenen. Hoe creëer je een juiste gelaatsuitdrukking? Hoe teken je een lichaam? Enz.

Is je kunstwerkje klaar? Dan kan je het via de knop hieronder insturen, zodat het de nodige aandacht kan krijgen … de aandacht die het verdient!

Stuur hier je kunstwerk in

Hieronder geven we graag nog wat bijkomende informatie mee over het Kunstproject van Pfizer, waaraan wij (SuperNils en LuKiArt) dus graag participeren!

En via deze knop ga je naar onze online tentoonstellingsruimte, waar de ingestuurde werken kunnen worden bewonderd.

Naar de tentoonstellingsruimte …

Vzw SuperNils en LuKiArt vzw willen hun SuperNils’ schetsatelier voortdurend verbeteren en verfijnen. We willen alles afstemmen op de noden en de wensen van de patiënten. Daarom vragen we jullie feedback op het project. Wat vond je goed, wat kon beter, wat moeten we nog extra aanbieden, welke filmpjes willen jullie nog zien, …

Noteer het allemaal in het formulier dat je via onderstaande knop kan bereiken. Je helpt ons er enorm mee!

Geef hier jouw feedback !

Activiteit 3:

Spelen met taal … ook een kunstvorm, ideaal voor wie niet zo creatief is met beeld. We gaan hier zorgen voor leuke opdrachten, via de podcast “Leukemie … SuperNils Boostfactory”. Zo kunnen we op gedichtendag (27 januari 2022) iets realiseren rond poëzie, bijvoorbeeld. Thema van de poëzieweek is “natuur” dit jaar, met als motto de mooie woorden van dichter Ramsey Nasr: “bloesemingen en overvloed“.

Klik op de prent hiernaast en ga naar onze “SuperNils’ online dichtbundel”.

Maar we kunnen ook tips geven om een verhaal te schrijven. Of gewoon spelen met woorden. Leuke activiteiten om de gedachten te verzetten en meteen ook te laten zien wat je in je mars hebt. Want ook deze werken kunnen we tentoonstellen natuurlijk! En misschien is ook de pers wel geïnteresseerd in de taalcreativiteit van onze patiënten!

Activiteit 4:

“Leukemotions”

Een nieuw project dat we opstarten in de loop van 2022 en dat past binnen de kunstvorm “spelen met taal”, “gecombineerd met beeldende kunsten”. Bedoeling is dat patiënten (en eventueel ook hun familieleden) hun gevoelens en emoties van 1 dag of 1 week noteren in een soort van woordenwolk (de vorm kiezen ze uiteraard zelf!). Die woordenwolk gaat vervolgens naar één van de deelnemende kunstenaars, die de emoties en gevoelens omzet in een kunstwerk. Dat kan een schilderij zijn, een aquarel, een tekening, een beeldhouwwerk, een fotogalerij, enz. Zowel van de woordenwolk als van het kunstwerk wordt achteraf een foto gemaakt, die dan wordt opgenomen in een kunstboek, dat de titel krijgt “Leukemotions” (samentrekking van het Engelse Leukemia en Emotions). Het boek zal als geschenk worden meegegeven in de goodiebags, maar kan uiteraard ook te koop worden aangeboden voor het goede doel.

Een aantal van de gemaakte kunstwerken zal worden geveild voor vzw SuperNils. Met de opbrengst kunnen onze doelstellingen dan weer worden gerealiseerd.

Activiteit 5:

SuperNils … Inside out!

Een project dat patiënten terug verbinding laat maken met de buitenwereld, maar dan wel vanuit hun eigen veilige ziekenhuiskamer of huiskamer. VR-technologie wordt daarvoor dan ingezet. SuperNils informeerde hierover bij de pedagogisch medewerkers van het UZA te Antwerpen, waar deze technologie reeds wordt toegepast bij de kinderen en met veel succes! Verdere info over wat allemaal mogelijk is, vond SuperNils bij Wim Wouters van Poppins & Wayne, een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze VR-technologie.

Bedoeling is dat we één of meerdere VR-brillen aankopen per ziekenhuis. Via bestaande applicaties of 360-graden-filmpjes laten we de patiënten dan een kijkje nemen in een nieuwe, virtuele wereld. Het haalt de patiënten dus uit hun isolatie, maar op een volstrekt veilige manier. We zoeken naar virtuele bezoeken in een museum, het Anne Franck-huis, een historische stad, het Arboretum van Kalmthout, een atelier van een bekende of minder bekende kunstenaar, enz. Op die manier beleven de mensen dus KUNST, maar op een passieve manier. 

We gaan werken met bestaande applicaties en zelf opgenomen 360°-films. Daarvoor kochten we ook een speciale 360°-camera aan. Het opstart-project wordt financieel ondersteund door de Rotary Club Antwerpen – Amerloo.

Activiteit 6:

Het kunstproject willen we ook inzetten ter ondersteuning van onze leerkrachten. We willen hen tips geven voor creatieve activiteiten die ze in de klas kunnen opzetten voor het zieke klasgenootje.

De mensen van LuKiArt vzw zullen hier ook een belangrijke rol spelen. Zij weten immers als de beste welke leuke activiteiten je kan realiseren in de klas en waarmee je je klasgenoot veel plezier doet. We denken zo o.a. aan het maken van mooie beterschaps-kaartjes, of het ophangen van een vlaggenlijn in de klas met een stand van zaken van de afwezige leerling (hij is thuis, in het ziekenhuis, operatie, komt naar school, …). Je kan een boek met tekeningen maken of een mooi gedicht schrijven.

Ook de Hogescholen zullen ons daarbij kunnen helpen. Zo gaan studenten zich ook verdiepen in dit thema en activiteiten uitwerken. Achteraf worden ze dan aangeboden via de website-pagina EDUH-Nils.

Visits: 1102