#S1#A8 Afwezig, maar toch op school … Bednet! Een gesprek met Kathy Lindekens.

Het moet je maar overkomen! Je bent jong en je hebt nog een heel leven voor de boeg. Je gaat elke dag naar school, waar je met je vrienden in de klas elke dag weer nieuwe dingen leert. Na schooltijd ga je naar de sportclub om je geest terug op te frissen en je lichaam een gezonde boost te geven. Maar dan … dan krijg je van de dokter de diagnose “leukemie”. Je leven stort heel even in.

Wat nu?

Wat betekent dit voor mijn verdere leven? Kan ik nog naar school gaan? Zal ik mijn vrienden nog kunnen zien? Ga ik niet achterop geraken in school? Zal ik mijn diploma kunnen behalen? … Vele vragen die door het hoofd spoken.

Gelukkig zijn er oplossingen!

Als je in het ziekenhuis ligt en je bent niet te ziek, dan kan je aan je ziekenbed les krijgen van een leerkracht van de ziekenhuisschool. Hij of zij overloopt met jou de leerstof van de klas. Uiteraard gebeurt dit allemaal in overleg met de thuisschool. Op die manier raak je niet te ver achterop en zal je later, als je genezen bent, veel gemakkelijker kunnen inhaken.

Maar ja, er is niet altijd een ziekenhuisschool verbonden aan het ziekenhuis! Wat dan? En wat als ik gewoon thuis ben, maar niet naar school mag? Is daarvoor ook een goede oplossing beschikbaar?

En ja hoor, die is er! … BEDNET !! En juist daarover gaat deze podcast-aflevering.

We zijn enorm fier om met de bezielster van deze organisatie een gesprek te hebben gehad, Kathy Lindekens!

Kathy Lindekens (1955) is al veertig jaar expert in kinder- en jongerencultuur, kinderrechten en jeugdzaken. Zij was meer dan een decennium lang de jongerenadviseur van de VRT en is sinds 1 juli 2020 met pensioen. Met het populaire kinderprogramma Kattekwaad op Radio 1 gaf zij van 1980 tot eind 1994 een stem aan de kinderen in Vlaanderen en leerde volwassenen naar hun mening te luisteren. Sinds 2008 werkte zij met oudere tieners en twintigers in opeenvolgende mediaprojecten als De Overname, Generation What? en VRT NXT. Twintigers, een briljante generatie is haar nieuwste project, waarbij ze de spotlight zet op de jongeren van nu. Luister zeker ook eens naar haar podcast-afleveringen. Ze zijn de moeite waard!

Maar nu terug naar Bednet. In onze podcast-aflevering leer je alles over deze organisatie en wat ze kan betekenen voor jou, de zieke leerling (van kleuteronderwijs, over lager onderwijs tot secundair onderwijs). Maar ook als leerkracht leer je Bednet en de diverse mogelijkheden beter kennen! Je hoort op welke manier je contact kan opnemen, je komt te weten op welke manier alles op elkaar wordt afgestemd, welke lessen en vakken aan bod kunnen komen (eigenlijk alles !) , wie er een aanvraag kan indienen en hoe je dat dan doet, en nog veel meer. De moeite waard dus om te luisteren en vooral om het later in te zetten in de klaspraktijk, waar nodig!

Hieronder geven we graag de link naar de website van BEDNET. Daar vind je alle informatie nog eens terug en kan je een eventuele aanvraag opstarten. Zeker doen, ten voordele van de leerling! En weet … er wordt steeds rekening gehouden met de privacy van leerling en leerkracht, met je vragen en noden. Benoem deze en ga erover in dialoog. Zo kom je altijd tot een goede oplossing, die voor iedereen haalbaar is.

BEDNET organiseren, vraagt om een hele investering. Gemiddeld kost BEDNET ongeveer 2500 euro per geholpen leerling. Wil je deze mooie organisatie steunen? Doe dan een gift op rekeningnummer BE56 0015 9950 0088 van Bednet. Giften vanaf 40 euro zijn bovendien fiscaal aftrekbaar.

Wil je ons helpen, om de podcast nog beter, nog krachtiger te maken? Kijk dan even hieronder en ga ermee aan de slag.

1° Word lid van onze online community door op de oranje knop te drukken hieronder (je moet nog wel enkele korte vragen invullen). Je kan daar feedback geven op de beluisterde aflevering, maar ons ook tips geven voor andere onderwerpen/thema’s die we zeker nog moeten behandelen in de podcast. Zit je dus nog met prangende vragen, laat het ons dan zeker weten!

2° Druk op de rode knop hieronder en vul het feedback-formulier in. Ook daar kan je een reactie kwijt op de aflevering en kan je tips geven voor meer nuttige content.

Zeker doen hoor! SAMEN kunnen we MEER, samen maken we dit BETER!

Visits: 245