#S1#A14 De moeilijke vragen van SuperNils …

Patiënten hematologie aan het woord, deze week met Dhr. Luc Lievens.

Even mocht ik me een personeelslid voelen van het KLINA ziekenhuis te Brasschaat. Na een zeer hartelijke ontvangst aan het onthaal mocht ik plaatsnemen in het kantoor van de hoofdverpleegkundige, Jolien Verfaillie. Daar bereidde ik alles voor, voor het interview met één van de patiënten van de afdeling hematologie. Microfoons aansluiten op de laptop, alles even uittesten, de vragen netjes klaar leggen … En dan toch wat zenuwachtig afwachten …

Na enkele minuten kwam een medewerkster van het onthaal me halen, om alvast even kennis te maken met mijn gast, Dhr. Luc Lievens. Het werd een korte, maar zeer hartelijke kennismaking. Meneer Lievens moest nog even wachten op zijn behandeling. Daarna zou hij naar het kantoortje komen voor de babbel.

Heel lang moest ik niet wachten. Een kwartiertje later zaten we al samen aan de ronde tafel, achter de microfoons.

Even een korte babbel om elkaar wat beter te leren kennen, vooraleer we met het echte interview zouden starten. Nu ja, dat was de bedoeling. Het werd een gesprek van gemakkelijk een uur. Wat een boeiende, moedige, positieve man leerde ik kennen. Iemand die anderen zeker zal inspireren om positief in het leven te blijven staan, ondanks alles.

En dan begonnen we aan het echte interview. Negen lastige vragen … Lastig? Niet voor meneer Lievens! Zeer vlot beantwoordde hij elke vraag en steeds weer met diezelfde positieve insteek. Luc Lievens is een AML-patiënt (Acute Myeloïde Leukemie) en is ongeneeslijk ziek. Zijn leven duurt nog enkele maanden, jaren, … Wie zal het weten? Luc plukt in elk geval elke dag zoals hij komt en geniet van elk moment, van elk klein gelukske, van de kinderen en kleinkinderen, van zijn lieve echtgenote, van zijn mooie buitenverblijf in Frankrijk. Luc leeft intens en is gelukkig, ondanks het zware verdict. Dat merk je ook bij elk antwoord dat hij geeft.

Dit interview moet iedereen zeker beluisteren, ziek of gezond. Het leert je positief in het leven te staan, het leert je te genieten van alles om je heen.

Wat me zeker bij is gebleven, zijn de laatste woorden van het gesprek: “Robert, binnen zes maanden spreken we terug af, voor aflevering twee van dit interview. Dan kunnen we het hebben over hoe het dan gaat met de Luc. Want dan zal ik er zeker nog zijn!” Prachtig toch! Die moed, die positieve ingesteldheid! Bedankt Luc voor dit fijne gesprek!

Hieronder kan je alvast luisteren naar de podcast-aflevering met Luc Lievens. Ga rustig zitten en laat je vollopen met die positiviteit, met die levenskracht, met die realistische en nuchtere kijk op het leven. Neem Luc daarna zeker op in je gedachten en duim mee voor een nog lang en gelukkig leven met zijn familie, zowel thuis als in het mooie Frankrijk. En binnen 6 maanden … dan zijn we hier terug voor aflevering 2. Want, afspraken die moet je nakomen!

Visits: 167