#S1#A12 Seksualiteit en relaties bij kankerpatiënten …

Een fijne vrijpartij? Of nu even niet?

We vragen het aan Onco-Seksuologe Kristel Mulders.

Seksualiteit kan bij kankerpatiënten een grote verandering ondergaan. Dingen die fijn aanvoelden voor je ziekte, kunnen nu onaangenaam zijn. De zin om te vrijen is niet altijd aanwezig, als je ziek en heel moe bent. Meisjes kampen met vaginale droogheid, jongens kunnen erectieproblemen hebben. Allemaal niet leuk, maar wel een gevolg van de noodzakelijke behandelingen. Deze problemen kunnen zelfs nog een lange tijd na de genezing blijven bestaan.

Het is dan ook enorm belangrijk om over deze problematiek en je gevoelens daarbij te praten met je partner of met je arts. Zet je schroom opzij en durf vragen te stellen. Op die manier kan je elkaar helpen, om opnieuw een fijne seksuele beleving te hebben. Maar geef elkaar daarvoor de nodige tijd en ruimte! Ontdek samen opnieuw wat fijn is en wat minder leuk is geworden. Keer even terug naar die eerste keer, toen je ook die belangrijke ontdekkingstocht maakte …

SuperNils vzw heeft jullie alvast een beetje geholpen. Wij legden een aantal belangrijke vragen voor aan Kristel Mulders. Zij is Onco-Seksuologe in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt en kan ons dus de juiste antwoorden geven.

Op deze blog-pagina ga je nog meer informatie terugvinden, die Kristel ons bezorgd heeft. Zo gaan we samen terug op weg naar een mooi leven, vol intimiteit en tederheid. 

Maar eerst … even luisteren naar de mooie podcast-aflevering, nummer 12 reeds, over seksualiteit en relaties bij kankerpatiënten. Veel luisterplezier.

Een rugzak vol ondersteuning en informatie …

Met dank aan Kristel Mulders – Onco-Seksuologe

Jessa Ziekenhuis Hasselt

Via deze BLOG-pagina geven we graag links mee naar nuttige websites en geven we een lijst van boeken/brochures mee die je kan raadplegen. Heb je vragen? Maak er dan zeker gebruik van!

Nuttige websites …

www.allesoverkanker.be/zoeken/seksualiteit

Tik in de zoekbalk “seksualiteit” in en ontdek diverse thema’s.

Zoeken | Alles over kanker
Wat we doen. Kom op tegen Kanker wil kanker vermijden, bestrijden, verzachten. Daarom mobiliseren we zo veel mogelijk mensen die zich inzetten tegen kanker.

www.allesoverkanker.be

www.bmtinfonet.org/after/sexuality

Sexual Health after Transplant | BMT Infonet
It's the elephant in the room: sexual difficulties after transplant.

www.bmtinfonet.org

www.kanker.be


Stichting tegen Kanker werkt elke dag aan meer genezingskansen en betere patiëntenbegeleiding. Help ons kanker te verslaan.

www.kanker.be

www.sickandsex.nl

www.kankerenseks.nl

Seks
Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Geen verhaal is hetzelfde. Maar dát er voor veel patiënten en hun partner het een en ander verandert, is een feit.

www.kankerenseks.nl

https://www.hematon.nl

Hematon is de patiëntenorganisatie voor mensen met een hemato-oncologische aandoening in Nederland.

Interessante boeken en brochures …

1° Brochure van de Stichting tegen Kanker: Seksualiteit en intimiteit

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE “KANKER EN INTIMITEIT”

2° BOEK: Cancer, intimacy and sexuality: a practical approach (Yacov Reisman, Woet L. Gianotten)

3° BOEK: This should not be happening, young adults with cancer (Anne Katz)

4° BOEK: Cancer, Sex, drugs and death. A guide for the psychological management of young people with cancer (Dr. Toni Lindsay)

5° BOEK: Sexuality and fertility after cancer (Leslie R. Schover)

6° Brochure, gemaakt door diverse ziekenhuizen en met de steun van Kom op tegen Kanker:

Klik op de foto en ga naar de brochure …
Visits: 177