Onderwijsactiviteiten

Op deze pagina vind je onderwijsactiviteiten en linken naar websites en organisaties, die werden aangeleverd door leerkrachten, opvoeders, deskundigen, grote bedrijven en organisaties zoals Kom op Tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, universitaire ziekenhuizen en ziekenhuisscholen. Het zijn allemaal kwaliteitsvolle activiteiten en nuttige informatie, die kaderen binnen de kernwaarden waarvoor onze vzw staat.

De activiteiten en inlichtingen zijn vrij te gebruiken in de klas, maar moeten uiteraard soms aangepast worden aan de eigen doelgroep, context, enz. Heb je zelf een toffe activiteit gedaan in de klas en wil je deze delen met je collega’s, stuur ze ons dan door en wij plaatsen ze, na een kwaliteitscontrole, op de website. Dat kan via dit onderwijsformulier.

Vzw SuperNils is geen eigenaar van de inhouden. Deze blijven verbonden aan de auteurs, die telkens vermeld staan bij de lessen, documentatie, …

Ben je op zoek naar bepaalde lesinhouden of wil je meer weten over bepaalde zaken? Neem dan een kijkje in het onderstaande aanbod. Klik telkens op de tekening/foto/prent en ontdek meer …

##############################

1° Algemene informatie voor leerkrachten

A° Een prachtige brochure van het UZ Leuven, die tips en tricks aanreikt aan leerkrachten, die worden geconfronteerd met kanker in de klas. Wat moet je doen, welke stappen zet je best, hoe communiceer je en met wie, … Info is zeker ook bruikbaar bij kinderen die in een ander ziekenhuis worden behandeld. Alleen de contactgegevens moeten dan aangepast worden. Vraag ook of er een ziekenhuisschool verbonden is aan het hospitaal en neem dan met hen contact op, om duidelijke afspraken te maken.

B° Informatieve website omtrent kinderen met kanker en de laatste stand van zaken omtrent covid-19 en kanker. Klik op de tekening hiernaast en dompel je onder in de interessante informatie.

BEDNET … de oplossing voor de langdurig zieke leerling! Klik op de prent hiernaast en ga naar de blog-pagina van onze podcast-aflevering, die we mochten opnemen met Kathy Lindekens, bezielster van dit prachtige initiatief.

##############################

2° Lespakketten van leerkrachten

Website SuperNils: oefeningen gerelateerd aan de website van vzw SuperNils. Kan gebruikt worden om de organisatie beter te leren kennen.

##############################

3° De Pet op tegen Kanker (Kom op tegen Kanker)

Elke dag krijgen ongeveer 193 Belgen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dan ook dat er in elke klas wel een kind zit dat de ziekte van dichtbij meemaakt. Ofwel is het zelf een patiëntje, ofwel is mama of papa ziek, of één van de grootouders, of broer of zus, …

Hoe ga je daar dan als leerkracht mee om? Hoe reageer je op vragen en emoties van kinderen. Hoe vertaal je het thema naar interessante en haalbare leerstof, die past binnen de eindtermen of ontwikkelingsdoelen?

De gratis educatieve pakketten van KOTK: “De pet op tegen Kanker”, helpen je daarbij!

Wat “De pet op tegen Kanker” juist is, lees je HIER.

Educatieve pakketten voor de tweede en derde kleuterklas en de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs.

##############################

4° Materialen die je kan gebruiken

KankerSpoken is een website die hulp biedt aan kinderen waarvan één van de ouders kanker heeft. Maar ook voor ouders, vrienden, naasten, leerkrachten en zorgverleners geeft de site een bron aan informatie, en dit voor verschillende leeftijden ! Je vindt informatie, ondersteunende filmpjes, boekenlijsten, mogelijke (les)activiteiten, kleurplaten, e.d.

Dit boekenpakket wordt o.a. in het UZ Leuven meegegeven met kindjes die kanker hebben, ter ondersteuning van de leerkrachten. Ze kunnen ermee aan de slag om uitleg te geven over kanker en de behandelingen. Klik op het boekenpakket en krijg inzage in de relevante titels.

Een briefje aan de Tranenfee doet soms wonderen! Is er iets gebeurd dat je droevig maakt? Laat dan de pijn naar buiten komen, in de vorm van toverdruppels zoals bij Snuiter.

Laat het kind een tekening of briefje maken over wat het zo droevig maakt en stuur het op naar: “Tranenfee – Leen Van De Velde – Blijdschapsstraat 6 te 1070 Anderlecht”. Laat zeker het eigen adres ook noteren, zodat de fee troostpost kan sturen!

Toverdruppels is een uitgave van Nathalie Slosse en R. Del Moral (ISBN: 9789059328761). Wil je er meer over weten? Klik dan op de tekening hiernaast.

De onderzoekende Octopus“. een project van drie studenten van de Hogeschool Gent, opleiding kleuteronderwijs. Prachtige en bruikbare website!

Een bordspel ontwikkeld voor kinderen die wegens een langdurige ziekte, niet meer aanwezig kunnen zijn op school.

Ben je op zoek naar een tool om het langdurig zieke kind uit je klas verder te ondersteunen?  Verliest en mist het afwezige kind het contact met de klas? Weet je niet meer hoe je aan de doelen kan werken ? Heb je meer informatie nodig om met deze situatie aan de slag te gaan? 

Dan ben je op de juiste site beland! Klik snel op de leuke octopus en ga op ontdekking.

5° VRT-Ketnet heeft prachtig materiaal om te bekijken

Op de website van Ketnet vind je ijzersterke programma’s die de strijd tegen kanker in beeld brengen. Er is naast de levensverhalen van enkele jongeren, ook aandacht voor de wetenschappelijke achtergrond van de ziekte (wat is kanker, wat doet het met je, kan je genezen van kanker, enz.).

Als je op de foto hieronder klikt, word je meteen doorverwezen naar de juiste pagina van de website van Ketnet.

En hieronder nog meer informatie, van Ketnet voor ouders.

6° Communiceren met kinderen

Kinderen vertellen dat je kanker hebt, uitleggen wat deze ziekte is, de gevolgen van kanker benoemen, … Het is niet gemakkelijk. Niet voor een ouder, maar ook niet voor leerkrachten/opvoeders.

Kom op tegen Kanker biedt een aantal brochures en boeken aan, die je bij die moeilijke communicatie zeker zullen ondersteunen. Klik op de foto/tekening/prent en laat je begeleiden …

Het is nooit gemakkelijk om uw kinderen te vertellen dat u kanker hebt. Terwijl u de kinderen deze boodschap brengt, mag u verdrietig zijn en mag u huilen, maar probeer niet te panikeren. Op die manier kunt u uw kinderen, ondanks het slechte nieuws, toch een gevoel van veiligheid bieden. Als u bang bent dat u overstuur zult raken, zorg dan dat er iemand bij u is: uw partner, een familielid, een vriend of een vriendin.

Wat als u als vader of moeder te horen krijgt dat u kanker hebt? Hoe vertelt u het aan de kinderen? Hoe gaat u om met hun emoties? Waar vindt u hulp en steun? …

Als mama ziek wordt, is dat voor kinderen aangrijpend. Zeker bij een ernstige ziekte als kanker en als mama naar het ziekenhuis moet. Trouwens: wat is dat eigenlijk precies, kanker? In Mijn mama heeft bloot haar wordt voor jonge kinderen duidelijk wat borstkanker met mama doet en welke veranderingen zich voordoen in het gezin. 

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z’n kop gezet… Een verhaal van Nathalie Slosse, maar ook heel wat ideeën om op een creatieve manier met emoties van kinderen aan de slag te gaan. Er bestaan ook Snuiterpoppetjes om te gebruiken tijdens de activiteiten. De materialen zouden door de ouders gratis kunnen verkregen worden via de oncoloog van hun kindje. Vraag het zeker na, want de materialen zijn geweldig om te gebruiken!

Het vouwboekje “Afscheid van Grote Boom” is het langverwachte vervolg op het bovenstaande boek “Grote boom is ziek”.

Stichting tegen Kanker zorgt ervoor dat dit vouwboekje gratis kan worden aangeboden (kinderen en hun ouders kunnen het aanvragen via hun oncoloog, psycholoog, verpleegkundige. Zij kunnen dit vervolgens gratis bij STK bestellen). Elk kind dat een dierbare gaat verliezen aan kanker kan er een krijgen. Het vouwboekje kan je personaliseren en helpt kinderen om verdriet bespreekbaar te maken, thuis en op school. Het is ook een echte steun in moeilijke momenten.

Stichting tegen Kanker doet dit in samenwerking met Talismanneke vzw, opgericht door Natalie Slosse, auteur van de beide boekjes.

Alex en de dapperste opa ter wereld” is een mooi boekje met illustraties van Sue Downing dat volwassenen kan helpen om multipel myeloom uit te leggen aan kinderen.

Het boekje werd gepubliceerd en gefinancierd door Amgen (Europe) GmbH in 2019. Het werd ontworpen in samenwerking met patiëntenorganisaties, professionele zorgverstrekkers, patiënten met de ziekte en hun families.

Aanvragen kan via CMP Vlaanderen vzw, patiëntenorganisatie.

##############################

7° Speciaal voor jongeren, adolescenten, ouders, leerkrachten en zorgverleners

Care4AYA (AYA = Adolescenten en Young Adults) ontwikkelde vanuit onderzoek enkele tools, speciaal voor jongeren (+12), hun ouders, leerkrachten en zorgverleners. Vraag naar deze box bij het behandelend team of stuur een berichtje (info@care4aya.be) om er één gratis te ontvangen. Hier de link naar de website van Care4AYA.

Het boekje “De liefdevolle manager. Ouders van een jongere met kanker vertellen hun verhaal.” Deze brochure kan gratis bij één van de regiocoördinatoren van Stichting tegen Kanker worden aangevraagd. Stuur een email via:

Jongeren website van het Prinses Máxima Centrum. Hier vind je eerlijke informatie en goede adviezen zodat je beter begrijpt wat er met je aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Dus naast alle praktische en medische dingen, vind je hier ook meer over gevoelens die je kunt hebben of hoe je het vertelt op school en aan je vrienden.

##############################

8° UV-preventie … word een zonneslimme school !

Stichting tegen Kanker zet in op de bescherming van kinderen en volwassenen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Beter voorkomen dan genezen! De Stichting tegen Kanker stelt dan ook GRATIS diverse materialen ter beschikking van scholen, om mee te kunnen werken aan deze preventie. Word een ZonneSlimme School en doe mee! Klik op de figuur hiernaast en ontdek het aanbod aan materialen.

##############################

9° Stamceldonatie kan levens redden …

Praat erover met de jongeren in de klas. We reiken je hier een aantal materialen en lespakketten aan (basisonderwijs en secundair onderwijs!)

Visits: 627