Voor ouders, opvoeders en leerkrachten

Onze educatieve pagina

In mijn professionele bezigheden word ik wel eens geconfronteerd met een vorm van verlies en verdriet binnen een gezin. Ook als mama van Nils weet ik als de beste wat het met een ouder doet als je kind kanker heeft.
Maar hoe reageer je dan? hoe handel je correct? Wat zeg je tegen andere mensen? Hoe vang je kinderen op? ... Allemaal vragen die dan door je hoofd spoken en waar je op dat ogenblik niet meteen een antwoord weet.
Onze organisatie tracht met deze educatieve pagina mensen te ondersteunen, die met kanker of verlies worden geconfronteerd. Ik ben ervan overtuigd dat de info zeer nuttig zal zijn!

Geconfronteerd worden met kanker, verlies of verdriet is nooit leuk! Als ouder, opvoeder of leerkracht zit je dan vaak met de handen in het haar. Hierover heb je vooraf niet nagedacht. Je hoopt immers altijd dat het jou niet zal overkomen. Maar toch … plots is het er dan …

En dan is er deze educatieve pagina van vzw SuperNils. Ze vermeldt toffe en nuttige tips, legt linken naar andere informatieve websites, geeft titels van interessante boeken en tijdschriften en reikt activiteiten aan die je thuis of in de klas kan realiseren. Vzw SuperNils hoopt jullie een massa aan info te geven, waarmee je bijna kant en klaar aan de slag kan (uiteraard zal je hier en daar wat moeten aanpassen aan de eigen situatie). Deze pagina zal voortdurend worden bijgewerkt, zodat de meest recente informatie erop staat. We konden dit realiseren dankzij de medewerking van verschillende organisaties, bedrijven, ziekenhuisscholen, universiteiten, enz.

Bekijk de pagina aandachtig en haal eruit wat voor jou interessant of nuttig lijkt. Veel succes ermee!

LET OP: Vzw SuperNils is geen eigenaar van de inhouden. Deze blijven verbonden aan de auteurs, die telkens vermeld staan bij de lessen, documentatie, …

Een kind met kanker in je klas

Prachtige brochure van het UZ Leuven, die tips en tricks aanreikt aan leerkrachten, die worden geconfronteerd met kanker in de klas. Wat moet je doen, welke stappen zet je best, hoe communiceer je en met wie, …
Info is zeker ook bruikbaar bij kinderen die in een ander ziekenhuis worden behandeld. Alleen de contactgegevens moeten dan aangepast worden. Vraag ook of er een ziekenhuisschool verbonden is aan het hospitaal en neem dan met hen contact op, om duidelijke afspraken te maken. Je kan de brochure hier alvast downloaden.

Informatief - kinderen met kanker

Informatieve website omtrent kinderen met kanker en de laatste stand van zaken omtrent covid-19 en kanker. Klik hier en dompel je onder in de interessante informatie.

Oefening vzw SuperNils

Een oefening bij de website van vzw SuperNils, voor het vijfde leerjaar. Aangeleverd door juf Vicky Vermeiren van de Stedelijke Basisschool De Beren te Berendrecht.
Opdrachten rond begrijpend lezen, vragen bij filmpje van Immuno-T, organisaties die zich inzetten voor kanker, acties voor het goede doel en een creatieve afsluiter. Je kan het pakketje hier downloaden.

Bednet vzw

BEDNET … de oplossing voor de langdurig zieke leerling! Klik hier en ga naar de website van deze mooie organisatie.
Neem zeker ook een kijkje op onze podcast-pagina. Er is een aflevering rond Bednet, met Kathy Lindekens, die nog meer info kan geven.

De Pet op tegen Kanker

Brochure van Kom op tegen Kanker. Elke dag krijgen ongeveer 193 Belgen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dan ook dat er in elke klas wel een kind zit dat de ziekte van dichtbij meemaakt. Ofwel is het zelf een patiëntje, ofwel is mama of papa ziek, of één van de grootouders, of broer of zus, …
Hoe ga je daar dan als leerkracht mee om? Hoe reageer je op vragen en emoties van kinderen. Hoe vertaal je het thema naar interessante en haalbare leerstof, die past binnen de eindtermen of ontwikkelingsdoelen? De gratis educatieve pakketten van KOTK: “De pet op tegen Kanker”, helpen je daarbij! Er zijn pakketten voor de tweede en derde kleuterklas en de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs.

Kankerspoken

KankerSpoken is een website die hulp biedt aan kinderen waarvan één van de ouders kanker heeft. Maar ook voor ouders, vrienden, naasten, leerkrachten en zorgverleners geeft de site een bron aan informatie, en dit voor verschillende leeftijden ! Je vindt informatie, ondersteunende filmpjes, boekenlijsten, mogelijke (les)activiteiten, kleurplaten, e.d.

Interessant boekenpakket

Dit boekenpakket wordt o.a. in het UZ Leuven meegegeven met kindjes die kanker hebben, ter ondersteuning van de leerkrachten. Ze kunnen ermee aan de slag om uitleg te geven over kanker en de behandelingen.

Toverdruppels

Een briefje aan de Tranenfee doet soms wonderen! Is er iets gebeurd dat je droevig maakt? Laat dan de pijn naar buiten komen, in de vorm van toverdruppels zoals bij Snuiter. Laat het kind een tekening of briefje maken over wat het zo droevig maakt en stuur het op naar: “Tranenfee – Leen Van De Velde – Blijdschapsstraat 6 te 1070 Anderlecht”. Laat zeker het eigen adres ook noteren, zodat de fee troostpost kan sturen!
Toverdruppels is een uitgave van Nathalie Slosse en R. Del Moral (ISBN: 9789059328761).

De onderzoekende Octopus

een project van drie studenten van de Hogeschool Gent, opleiding kleuteronderwijs. Prachtige en bruikbare website! Een bordspel ontwikkeld voor kinderen die wegens een langdurige ziekte, niet meer aanwezig kunnen zijn op school.
Ben je op zoek naar een tool om het langdurig zieke kind uit je klas verder te ondersteunen? Verliest en mist het afwezige kind het contact met de klas? Weet je niet meer hoe je aan de doelen kan werken ? Heb je meer informatie nodig om met deze situatie aan de slag te gaan? Dan ben je op de juiste site beland!

Ketnet komt op tegen kanker

Op de website van Ketnet vind je ijzersterke programma’s die de strijd tegen kanker in beeld brengen. Er is naast de levensverhalen van enkele jongeren, ook aandacht voor de wetenschappelijke achtergrond van de ziekte (wat is kanker, wat doet het met je, kan je genezen van kanker, enz.).

Ketnet voor ouders

Op deze site vind je nog heel wat nuttige informatie.

Je hebt kanker ...

Het is nooit gemakkelijk om uw kinderen te vertellen dat u kanker hebt. Terwijl u de kinderen deze boodschap brengt, mag u verdrietig zijn en mag u huilen, maar probeer niet te panikeren.
Op die manier kunt u uw kinderen, ondanks het slechte nieuws, toch een gevoel van veiligheid bieden. Als u bang bent dat u overstuur zult raken, zorg dan dat er iemand bij u is: uw partner, een familielid, een vriend of een vriendin.

Communiceren over kanker

Wat als u als vader of moeder te horen krijgt dat u kanker hebt? Hoe vertelt u het aan de kinderen? Hoe gaat u om met hun emoties? Waar vindt u hulp en steun? …

Grote boom is ziek

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z’n kop gezet… Een verhaal van Nathalie Slosse, maar ook heel wat ideeën om op een creatieve manier met emoties van kinderen aan de slag te gaan. Er bestaan ook Snuiterpoppetjes om te gebruiken tijdens de activiteiten. De materialen zouden door de ouders gratis kunnen verkregen worden via de oncoloog van hun kindje. Vraag het zeker na, want de materialen zijn geweldig om te gebruiken!

Afscheid van grote boom

Het vouwboekje “Afscheid van Grote Boom” is het langverwachte vervolg op het boek “Grote boom is ziek”. Stichting tegen Kanker zorgt ervoor dat dit vouwboekje gratis kan worden aangeboden (kinderen en hun ouders kunnen het aanvragen via hun oncoloog, psycholoog, verpleegkundige. Zij kunnen dit vervolgens gratis bij STK bestellen).
Elk kind dat een dierbare gaat verliezen aan kanker kan er een krijgen. Het vouwboekje kan je personaliseren en helpt kinderen om verdriet bespreekbaar te maken, thuis en op school. Het is ook een echte steun in moeilijke momenten. Stichting tegen Kanker doet dit in samenwerking met Talismanneke vzw, opgericht door Natalie Slosse, auteur van de beide boekjes.

Alex en de dapperste opa ter wereld

een mooi boekje met illustraties van Sue Downing dat volwassenen kan helpen om multipel myeloom uit te leggen aan kinderen. Het boekje werd gepubliceerd en gefinancierd door Amgen (Europe) GmbH in 2019. Het werd ontworpen in samenwerking met patiëntenorganisaties, professionele zorgverstrekkers, patiënten met de ziekte en hun families.
Aanvragen kan via CMP Vlaanderen vzw, patiëntenorganisatie.

Nog een interessante boekenlijst

Boeken over kanker en de behandelingen, te gebruiken in de kleuterklas.




Alles over kanker ...

22 artikels vol inspiratie, voor de kinderen van de lagere school.

Speciaal voor jongeren, adolescenten, ouders, leerkrachten en zorgverleners

Care4AYA

Care4AYA (AYA = Adolescenten en Young Adults) ontwikkelde vanuit onderzoek enkele tools, speciaal voor jongeren (+12), hun ouders, leerkrachten en zorgverleners. Vraag naar deze box bij het behandelend team of stuur een berichtje (info@care4aya.be) om er één gratis te ontvangen. Klik hier ook voor de website van Care4AYA.

De liefdevolle manager

Het boekje “De liefdevolle manager. Ouders van een jongere met kanker vertellen hun verhaal.” Deze brochure kan gratis bij één van de regiocoördinatoren van Stichting tegen Kanker worden aangevraagd. Stuur een email via:
Brussel en Vlaams Brabant: brussel@stichtingtegenkanker.be
Limburg: limburg@stichtingtegenkanker.be
Antwerpen: antwerpen@stichtingtegenkanker.be
Oost-Vlaanderen: oostvlaanderen@stichtingtegenkanker.be
West-Vlaanderen: westvlaanderen@stichtingtegenkanker.be

Prinses Maxima Centrum

Jongeren website van het Prinses Máxima Centrum. Hier vind je eerlijke informatie en goede adviezen zodat je beter begrijpt wat er met je aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Dus naast alle praktische en medische dingen, vind je hier ook meer over gevoelens die je kunt hebben of hoe je het vertelt op school en aan je vrienden.

Zonneslimme scholen

Stichting tegen Kanker zet in op de bescherming van kinderen en volwassenen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Beter voorkomen dan genezen! De Stichting tegen Kanker stelt dan ook GRATIS diverse materialen ter beschikking van scholen, om mee te kunnen werken aan deze preventie.
Klik hier en ontdek het aanbod aan materialen.

Stamceldonatie

Stamceldonatie kan levens redden. Praat erover met de jongeren in de klas. We reiken je hier een aantal materialen en lespakketten aan (basisonderwijs en secundair onderwijs!)